Tłusty Czwartek

Poniżej znajdziecie przepisy na tradycyjne pączki i faworki...

Tradycyjne pączki

 Składniki:

400 g mąki

200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C)

30 g drożdży świeżych

5 żółtek

50 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

35 g roztopionego masła

1 łyżka oleju

1 łyżka spirytusu

szczypta soli

olej rzepakowy do smażenia

250 g marmolady (lub innego nadzienia)

cukier puder do posypania lub lukier

Przygotowanie

  1. Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do miski i rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Do płynnych drożdży wsyp 1 łyżkę mąki i wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżki ciepłego mleka i ponownie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na ok. 30 min. Powinien znacznie zwiększyć swoją objętość. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem (50 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu) i cukrem waniliowym za pomocą miksera, aż do uzyskania jasnej i gęstej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość (miksuj ok. 7 min). Roztopione masło wymieszaj z olejem.
  2. Do żółtek utartych z cukrem dodaj pozostałą mąkę (400 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu), pozostałe mleko (200 ml minus 3 łyżki użyte do zaczynu) oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie wyrabiaj dłońmi aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję (ok. 5 min). Następnie wlej stopniowo masło wymieszane z olejem i dokładnie wyrabiaj dłońmi. Na koniec wlej spirytus i ponownie wyrób. Cały proces wyrabiania ciasta powinien potrwać 10-15 min.
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób przez kilka minut (jeśli mocno się klei podsyp odrobiną mąki). Odrywaj kawałki ciasta ważące ok. 55 g i formuj z nich okrągłe, nieco spłaszczone kulki. Odkładaj je na ściereczkę.
  4. Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Olej rozgrzej, wrzuć mały kawałek ciasta żeby sprawdzić czy ma odpowiednią temperaturę, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, to olej jest wystarczająco rozgrzany. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175°C.
  5. Pączki wrzucaj na olej odwracając je do góry nogami, tzn. strona która przy wyrastaniu była na górze, powinna być zanurzona w oleju jako pierwsza. Garnek przykryj pokrywką i smaż pączki ok. 2,5 min. Następnie odkryj pokrywkę i obróć pączki na drugą stronę. Smaż kolejne 2,5 min. Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nieco ostudzone pączki napełniaj nadzieniem i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Źródło: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-najlepsze-domowe-paczki,178455,slodkiblog.html

 

Faworki (chrust) bez ubijania

Składniki:

2 żółtka

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 łyżka miękkiego masła

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka octu

1 szklanka mąki (160 g)

olej do smażenia ok. 1 l

 

Przygotowanie:

  1. Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj. Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę. Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.) Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min.
  2. Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości). Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło. Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm. W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm. Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony.
  3. Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony. Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem posyp cukrem pudrem

 

Źródło: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-faworki-chrust-bez-ubijania,186127,slodkiblog.html