Tłusty Czwartek
Poniżej znajdziecie przepisy na tradycyjne pączki i faworki...
Tradycyjne pączki
Składniki:
400 g mąki
200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C)
30 g drożdży świeżych
5 żółtek
50 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
35 g roztopionego masła
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
250 g marmolady (lub innego nadzienia)
cukier puder do posypania lub lukier
Przygotowanie
- Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do miski i rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Do płynnych drożdży wsyp 1 łyżkę mąki i wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżki ciepłego mleka i ponownie wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na ok. 30 min. Powinien znacznie zwiększyć swoją objętość. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem (50 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu) i cukrem waniliowym za pomocą miksera, aż do uzyskania jasnej i gęstej masy, która znacznie zwiększy swoją objętość (miksuj ok. 7 min). Roztopione masło wymieszaj z olejem.
- Do żółtek utartych z cukrem dodaj pozostałą mąkę (400 g minus 1 łyżka użyta do zaczynu), pozostałe mleko (200 ml minus 3 łyżki użyte do zaczynu) oraz wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj wszystko łyżką a następnie wyrabiaj dłońmi aż ciasto uzyska jednolitą i gładką konsystencję (ok. 5 min). Następnie wlej stopniowo masło wymieszane z olejem i dokładnie wyrabiaj dłońmi. Na koniec wlej spirytus i ponownie wyrób. Cały proces wyrabiania ciasta powinien potrwać 10-15 min.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60-90 min. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę i wyrób przez kilka minut (jeśli mocno się klei podsyp odrobiną mąki). Odrywaj kawałki ciasta ważące ok. 55 g i formuj z nich okrągłe, nieco spłaszczone kulki. Odkładaj je na ściereczkę.
- Gotowe pączki przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Olej rozgrzej, wrzuć mały kawałek ciasta żeby sprawdzić czy ma odpowiednią temperaturę, jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie na powierzchnię, to olej jest wystarczająco rozgrzany. Temperatura oleju powinna wynosić ok. 175°C.
- Pączki wrzucaj na olej odwracając je do góry nogami, tzn. strona która przy wyrastaniu była na górze, powinna być zanurzona w oleju jako pierwsza. Garnek przykryj pokrywką i smaż pączki ok. 2,5 min. Następnie odkryj pokrywkę i obróć pączki na drugą stronę. Smaż kolejne 2,5 min. Usmażone pączki odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Nieco ostudzone pączki napełniaj nadzieniem i polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Źródło: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-najlepsze-domowe-paczki,178455,slodkiblog.html
Faworki (chrust) bez ubijania
Składniki:
2 żółtka
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka octu
1 szklanka mąki (160 g)
olej do smażenia ok. 1 l
Przygotowanie:
- Żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę. Dodaj masło, śmietanę, ocet i zmiksuj. Dalej miksując wsyp stopniowo mąkę. Odstaw mikser i wyrób jednolite ciasto (ok. 5 min.) Przykryj miską i odstaw na ok. 15 min.
- Po tym czasie podziel ciasto na pół i jedną połowę rozwałkuj na bardzo cienki placek (mniej niż 1 mm grubości). Drugą połowę ciasta trzymaj w tym czasie przykrytą, żeby ciasto nie wyschło. Rozwałkowany placek podziel na pasy o grubości 2-3 cm a następnie przekrój w poprzek tworząc kawałki ciasta o długości ok. 7-10 cm. W każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm. Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony.
- Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony. Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Przed podaniem posyp cukrem pudrem
Źródło: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-faworki-chrust-bez-ubijania,186127,slodkiblog.html